Vi är Veggopepp


Jag trodde aldrig att vegetarisk mat kunde vara lika gott som köttbaserad kost. Och sedan, helt plötsligt, saknade jag inte kött längre. Sakta men säkert förvandlades preferenserna och idag kan jag inte tänka mig ett liv som inte är vegetariskt. Chili, koriander och lime är favoritingredienserna. Jag gillar kryddig och smakrik mat och en vecka hos mig kan innehålla rätter från Indien, Italien, Vietnam och Mexiko. Till vardags gillar jag att hitta på kreativa projekt, röra på mig och dricka vin med människor som har bra värderingar. Jag jobbar som kanslichef på PeaceWorks, en organisation fylld av sådana människor : ) Jag startade veggopepp tillsammans med min man för att jag ville göra det lättare för nära och kära att laga vegetarisk men också för att jag själv ville bli inspirerad.
Här hittar du alla mina recept!


Jag heter Kajsa och är veggopeppad sedan högstadiet, i slutet av 90-talet. Då började jag snylta på det vegetariska alternativ som fanns in i bambaköket. Veganism (att utesluta alla djurprodukter) har blivit en mycket mer självklar del de senaste två åren. Jag har dock aldrig varit helt konsekvent i min vegetariska/veganska kosthållning. För det är jag alldeles för mesig, svagsint och odisciplinerad. Eller balanserad och avslappnad om man så vill. När tillfälle ges (ytterst sällan och oftare hos andra än i mitt eget boende) äter jag svensk renskav och abborre. En västkustkräfta slinker nog ner en gång om året också. Mina inlägg kommer att vara en hejvild blandning av huskvinnskost, ”världens smaker” och den trevliga kategorin "frodigt healthy".


Jag är en sprudlande och energiskt positiv person med 1000 bollar i luften, en av dem är att min familj ska äta god vegetarisk mat. Familjen består av Liv född september 2015 och pappa Jacob som äter kött ibland. Maten vi lagar är oftast lätt och snabb, ibland lite omständlig men alltid supergod! Till vardags arbetar jag på Scouterna som Internationell sekreterare.
Här hittar du alla mina recept!


En 10-årig Emelie drömde om att bli pizzabagare och även om det inte blev just det yrket så har intresset för mat funnits kvar. Jag hängde alltid efter min pappa i köket, rörde i grytor, frågade, hackade, lärde mig göra redning och massa smarriga maträtter. Uppväxt i en köttkultur och när jag för ett par år sedan valde att gå över till vegetarisk mat fick jag lära om en del, men mycket var precis desamma eller kunde enkelt justeras till att bli en köttfri rätt. Mycket av en bagare blev jag inte, men syltar och saftar gör jag gärna. Jag lagar mycket pasta och matiga soppor, älskar kalla såser och har lök i det mesta men den mest användbara ingrediensen i ditt veggomatlagande måste jag säga är maizena, det har räddat många bönbiffar i mitt kök!
Här hittar du alla mina recept!


Som liten brukade jag tömma alla kökets kryddburkar, blanda och gegga ihop vad som fanns tillhanda, allt från smör till stekt grönfärgat hushållspapper, the sky was my limit. Idag, om än lite mer sofistikerat, har inte mycket förändrats. Jag älskar att experimentera med nya smaker, former och ingredienser, och även om kan ligga sömnlös och planera brakmiddagar, kan jag njuta precis lika mycket av en inspirerad kylskåpsrensning. Jag blev vegetarian för 7 år sedan - framför allt av miljömässiga skäl - och har sedan dess varit det i omgångar, mest beroende på var jag har befunnit mig. Idag bor jag i Mexiko, och även om jag klämmer en och annan taco ibland, lagar jag till största delen vegetariskt: kryddigt, smakrikt och med inspiration från alla våra kontinenter.
Här hittar du alla mina recept!


Jag är inte den som petar i maten. Redan i tvåan åt jag mer än min lärare Anders, och som krögardotter har intresset för olika smaker varit stort sedan barnsben.
Idag blir jag lite lycklig när jag får äta en måltid som lagats med eftertanke, vilket för mig inte bara innebär att det är vegetariskt, utan även att det är knaprigt, mjukt, salt, surt och sött på en och samma gång. När jag inte äter mat, eller tänker på vad jag ska äta senare, konsumerar jag gärna radioprogrammet P1 Meny och tidningen Hunger. Bästa vännen i köket är min mandolin.
Här hittar du alla mina recept!