chickpeas

Så här kokar du kikärtor

Att koka kikärtor låter som ett stort projekt eftersom de ska blötläggas övernatt, men i själva verket är det superlätt och kräver nästan ingen uppassning alls! Rekommenderas, eftersom det är både billigare, nyttigare och mycket godare än burkärtor!

Ingredienser:
Kikärtor, så mycket som du vill ha
Vitlök, lätt mosade klyftor, delade i större bitar
Salt

Gör såhär:
1. Avväg hur mycket kikärtor du kommer att behöva (kokta ärtor blir ungefär dubbelt så stora som okokta). Lägg kikärtorna i en skål i blöt över natten i osaltat, kallt vatten. De ska redan ha svällt en del när du tar hand om dem dagen därpå.

2. Häll av vattnet och fyll på med nytt i en kastrull tillsammans med kikärtorna. Vattnet ska täcka ärtorna med ca två fingrars höjd. Salta vattnet – inte alltför lätt, ungefär som ett lite saltare pastavatten – och släng i vitlöksklyftorna.

3. Låt sjuda (inte vrålkoka, men det ska heller inte bara puttra) under lock i ca 2 timmar. Koktiden kommer att bero på hur länge ärtorna har legat i blöt – ju längre blötläggning, desto kortare koktid. Om vattnet börjar koka bort, fyll bara på med vanligt vatten på så att vattennivån är lagom.

4. När ärtorna är mjuka (men lite al dente) är de klara! Spadet kan med fördel användas i matlagning som buljong (jag brukar använda det i hummus, till exempel), så släng inte bort allt. Vill man inte använda spadet på en gång kan man gärna frysa in det! Använd ärtorna i matlagning, till hummus, i sallad eller ät rakt av.

Posted in Peppovägg, Tillbehör (till t.ex biffar, bullar, röror och såser) and tagged , , , .