rostad-morotssoppa

Rostad morotssoppa med fänkål, apelsin och ingefära

Smarrig soppa med både sting och sötma!

8 portioner:

Ugn 200 grader
1 stor gul lök
600g morötter
1 stort fänkålsstånd
4 msk olivolja
1 liter vatten
3 dl färskpressad apelsinjuice (motsvarar cirka 2 stora apelsiner)
Apelsincest från 1/2 apelsin
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk mortlade fänkålsfrön
1,5 dl kogrädde/sojagrädde
2 msk riven ingefära
1 rågad tesked sambal oelek (eller färsk chili)
Salt
Peppar

Kikärtssallad:
1 burk kikärtor
1/2 rödlök
1 knippe koriander, persilja eller basilika
1 näve körsbärstomater
2 msk olivolja
2 msk vinäger
Röd, vitvins- eller äppelcidervinäger
Lite honung
Salt
Peppar

Gör så här:
Skala morötterna. Hacka dem tillsammans med löken och fänkålsståndet och lägg på en plåt. Häll över olivoljan och rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills dess grönsakerna blivit mjuka och fått fin färg.
Skölj en av apelsinerna noggrant och finriv skalet från halva apelsinen. Riv även ingefäran. Pressa bägge apelsinerna. Koka upp vatten med buljongtärningar och mortla fänkålsfröna. När grönsakerna är klara, lägg i dem i kastrullen med buljongen. Tillsätt apelsinjuicen, apelsincest, ingefära, fänkålsfrön och sambal oelek. Låt koka några minuter och tillsätt grädden. Mixa sedan soppan slät (görs lätt med en stavmixer direkt i kastrullen) och smaka av med salt och peppar.

Tips: Om soppan är för tjock, häll bara i lite extra vatten vid avsmakning.

Gör kikärtssalladen så här:
Finhacka rödlöken och lägg i en skål. Täck rödlöken med olivolja och vinäger och en tesked honung. Skär tomaterna i små bitar och hacka den färska kryddan. Skölj kikärtorna i vatten och rör sedan ihop allt med löken. Smaksätt med salt och peppar.

Posted in Recept, Soppor and tagged , , .