pumpasoppa

Butternut-pumpasoppa med parmesan och rostade pumpafrön

Parmesanchipsen och de rostade pumpafröna gör denna soppa till en liten lustgård av smaker!

8 portioner:

Ugn 180 grader
2 gula lökar
1 kg pumpa
4 st vitlöksklyftor
1 msk smör
1 liter grönsaksbuljong (från 2 tärningar eller koncentrerad fond)
2 dl Crème fraîche
2 lime (både saft och rivet skal)
2 tsk sambal oelek
pumpafrön
(parmesan)

Gör så här:
Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Lägg på plåt med olivolja och rosta i mitten av ugnen cirka 30 minuter eller tills den är mjuk. Hacka löken och fräs den tillsammans med vitlök i lite smör. Tillsätt sedan den rostade pumpan tillsammans med buljong och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Riv och pressa lime och rör sedan ner i soppan tillsammans i crème fraîche och sambal oelek. Salta och peppra efter smak. Om soppan är för tjock, späd med vatten eller buljong. Rosta sedan pumpakärnor lätt i en panna och toppa tillsammans med riven parmesan.

Om du vill göra en lyxigare version av denna rätt kan du riva parmesan i små högar och rosta i ugnen tills den smält och fått en fin yta. Låt sedan stå svalt så att de stelnar och servera soppan tillsammans med parmesanchipsen. Börja i så fall med att göra parmesanchipsen innan du gör soppan :)

Posted in Recept, Soppor and tagged , , .

One Comment

  1. Denna är fantastiskt god och enkel att göra. Passar utmärkt att hälla upp i glasburkar och ha som matlåda för flera dagar. Jag hade inte sambal oelek utan körde med peperonchini istället. Det blir en lite vassare hetta som passar fantastiskt bra med pumpa, så ska nog köra på det också i fortsättningen!

Comments are closed.