13214893_10154595806150288_703942832_o

Marockansk morots- och linssoppa

En kryddig och mustig soppa som värmer regniga dagar.

4 portioner

Ingredienser soppa:
6 morötter, skalade och skurna i små bitar
1 stor potatis, skalad och skuren i små bitar
1 chili, finhackad
2 grönsaksbuljonger
1,5 liter vatten
1-1,5 msk kummin
1-2 tsk kanel
1 msk brunt socker
peppar
1 msk sesamolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, krossade och finhackade
olivolja
1,5 dl linser (jag använde gröna, men kan med fördel användas röda, för en bättre färg)
färsk persilja, en halv bunt
salt
lime, saften av

Chipotlefraiche
Chipotle-chili på burk, finhackad eller mixad med juicen
Lätt crème fraiche
Ev, salt.

Garnityr
Jordnötter, torrostade

Gör såhär:
1. Koka upp vatten med grönsaksbuljongstärningarna. Lägg morötter, potatis och chili i den kokande buljongen och tillsätt spiskummin, kanel, socker, peppar och sesamolja. Koka samman ca 15 minuter på mellanhög värme, tills morötterna har mjuknat en aning.

2. Under tiden stek lök och vitlök i oljan försiktigt. Tillsätt lökfräset till den kokande soppan.

3. Blanda ihop ingredienserna till chipotlefraichen, ställ in i kylen.

4. När 15 minuter passerat, tillsätt linser och persilja och låt sjuda tills linserna är helt klara. Är soppan för tjock, tillsätt mer vatten (det kan gärna vara kallt).

5. Mixa alla ingredienser till en slät soppa och smaka av med salt och limesaft. Om en inte vill mixa soppan, går det också bra att servera den som den är, men då bör en tänka på att skära grönsaker finare.

6. Servera soppan med chipotlefraiche och jordnötter.

För ett veganskt alternativ, servera utan chipotlefraichen. Gott även så!

Posted in Grytor, Soppor.