gronkol-och-kantarellsoppa

Grönkåls- och kantarellsoppa

Mättande och mustig soppa med julfeeling!

Ingredienser för 6-8 portioner

400g färsk grönkål
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1,5L vatten
2 grönsbuljongtärningar
2dl vitt vin
2 nävar kantareller
2 msk mjöl
Finrivet skal från ½ ekologisk citron
Salt
Peppar
2 krm malen muskotnöt
Smör
1dl matlagningsgrädde eller crème fraîche (valfritt)

Gör så här:
Grovhacka lök och vitlök. Rensa kantarellerna och stek dem i en gryta med två matskedar smör. Plocka bort hälften av kantarellerna och lägg åt sidan. Lägg löken och vitlöken i grytan. Strö i två matskedar mjöl. Häll sakta över vinet och vattnet i grytan och smula ner buljongtärningarna. Ta bort de grövsta stjälkarna från grönkålen och lägg sedan ner grönkålen i grytan. Låt koka i cirka 5 minuter. Mixa soppan med en stavmixer så den blir slätare. Addera muskotnöt, salt, peppar och det rivna citronskalet. Om du vill att soppan ska bli lite krämigare, tillsätt matlagningsgrädde eller crème fraîche. Garnera med de stekta kanterellerna.

Servera med ett nybakat eller nyinköpt bröd : )

 
Posted in Recept, Soppor and tagged , , , .

One Comment

  1. Får jag tipsa om att kantarellerna först ska stekas INNAN smöret läggs i, så att vattnet ur svampen får dunsta bort först. SEDAN kan de fräsas med smöret. :) Jag har nämligen en liten historia om hur jag en gång åt oförvällda kantareller.. 😉

Comments are closed.