fankal-och-clementin-quorn

Fänkål- och clementinbakad quorn

En fräck rätt för den som gillar anis och citrus!

4 portioner.

Ingredienser:
8 quornfiléer
saft från 1 citron
saft från 1 apelsin
2 msk grov senap
3 msk råsocker eller muscovadoråsocker
knappt 2 msk repade timjanblad
2 1/2 tsk fänkålsfrön
2 fänkål
4 clementiner
2 stjärnanis
ev. 1,5 dl grädde (ko, soja eller havre)
knappt 1 msk mjöl
olivolja
salt
svartpeppar
hackad persilja till garnering

Blomkålsmos:
2 blomkålshuvuden
2 msk färskost (t ex med fyra peppar-smak)
1 dl grädde (ko,soja eller havre)
salt
vitpeppar

Gör så här:
Blanda citron- och apelsinsaft, senap, socker, timjan, fänkålsfrön, stjärnanis, 4 msk olivolja, 3 tsk salt och knappt 1 tsk svartpeppar i en stor bunke.
Skär fänkålen i klyftor. Skala clementinerna och skär dem i skivor. Blanda ner fänkålen, clementinerna och quorn i bunken. Låt marinera i några timmar (gärna över natten!). Vänd runt marinaden någon gång då och då.
Sätt ugnen på 225 grader och häll över innehållet från bunken i en långpanna. Tillaga i mitten av ugnen i 30 minuter. Tillsätt ett halvt glas vatten efter att hälften av tiden har gått.

Koka upp vatten i en kastrull, salta och lägg ner blomkålsbuketter och gärna en bit av stammen. Låt koka i ca 12 minuter. Mosa blomkålen med en potatispress eller en stavmixer och blanda i grädde och färskost. Salta och peppra. Låt så med lock på medan du gör klart resten.

Häll över vätskan från långpannan i en kastrull. Ställa tillbaka fänkål, clementiner och quornfiléerna i ugnen för att ge dem ytterligare lite färg. Gör en sås av vätskan i kastrullen. Red såsen med knappt 1 msk mjöl och tillsätt 1,5 dl grädde (om du vill ha en gräddig sås, annars går det fint utan!).

Garnera med hackad persilja. Servera med blomkålsmoset och en sallad.

Posted in Quorn, Recept and tagged , .