IMG_6685

Godaste tomatsåsen

Bättre än Italien! Som regel brukar jag aldrig göra pastasås utan vitt vin, men den här såsen är ett fräscht alternativ där vinets syra ersätts av en ordentlig skvätt lime. VIKTIGT att limen är färsk – citronjuice på flaska kompenserar inte (!) för den riktiga citrusfrukten. En italiensk-inspirerad pastasås som smakar festligt varje gång men som är vänlig för plånboken, och går snabbt och lätt att göra!


ca 4 portioner

Ingredienser:
2 vitlöksklyftor, mosade och hackade
2 paprikor (gula eller röda), skurna i stora bitar
Olivolja
Salt

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, mosade och finhackade
1 chili (habanero eller jalapeno, för en frisk smak på såsen), finhackad och om en vill, urkärnad (jag behåller alltid kärnorna eftersom jag tycker att de ger en god smak, men det gör också såsen en hel del starkare)
1 paprika, i bitar
1 zucchini, i halvmånar
1 liten aubergine, i bitar
Tre tomater, hackade och urkärnade (viktigt att urkärna för att inte såsen ska bli besk)
2 msk tomatpuré
Två grönsaksbuljongtärningar, finhackade
2 msk råsocker
Ett halvt knippe basilika, finhackat
1 lime, saften av
1 dl creme fraiche
Salt och svartpeppar
Riven lagrad ost (kan vara allt från parmesan till Västerbotten)

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 250 grader medan du hackar alla grönsakerna enligt instruktionerna.

2. Smörj en ugnsplåt med olivolja och strö ut paprikan, strössla vitlök och salt över. Tillsätt lite mer olivolja och blanda runt. Sätt in i mitten på ugnen och låt stå tills paprikan har blivit mjuk och lite skrynklig, om det finns några mörkbruna fläckar så gör det ingenting. Låt svalna kort.

3. Mixa den grillade paprikan till en slät pasta, i mixer eller med mixerstav.

4. Fräs lök och chili i olivolja tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek i någon minut. Tillsätt resten av grönsakerna och tillsätt mer olja om det bränns vid. När grönsakerna är mjuka, tillsätt tomatpuré, buljongtärningarna, sockret och basilikan och rör runt.

5. Tillsätt lime och crème fraîche. Om såsen är väldigt tung kan även lite vatten tillsättas. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera över pasta och riv lagrad ost över.

Tips 1. Vill en byta ut lime mot vitt vin, kan en även med fördel göra det! Jag brukar använda ungefär 1 dl vin (tillsätts helst tillsammans med löksteket i steg 4.)

Tips 2. Kan vara värt att titta på parmesanosten om den är vegetarisk då det finns varianter som innehåller löpe. Annars rekommenderar jag i vilket fall som helst att prova andra lagrade ostar som ofta hamnar i skymundan men som smakar fantastiskt med pasta!

Tips 3. Vill en lyxa till det ännu mer kan en gärna blanda i lite gröna oliver.

Posted in Grytor, I ugn, Pasta, Såser and tagged , , , , .