lasagne

Vegetarisk lasagne

Här kommer en riktig veggoklassiker som går hem hos alla!

8 portioner:

1 paket lasagneplattor
1 kruka färsk basilika
Olivolja
400 g riven ost (vi körde hälften västerbottenost och hälften parmesan)

Färssås:
600 gram soja/quornfärs
2 gula lökar
2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 burkar krossade (eller hela- brukar bli godare) tomater
3 msk tomatpuré
1,5 dl rödvin
1 msk soja
3 lagerblad
1/2 msk torkad rosmarin
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
2 tsk socker
Salt
Svartpeppar

Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
Malen muskot
Vitpeppar
Salt

Gör så här:
Hacka lök, chili och vitlök. Riv morötterna grovt och fräs allt tillsammans i en djup panna eller kastrull i olivolja i några minuter. Tillsätt sedan tomatpuré och fräs någon minut till. Bryn samtidigt färsen och blanda sedan ihop tillsammans en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna för färssåsen i kastrullen och låt puttra (ju längre desto godare, gärna en timme eller två). Nu till bechamelsåsen: smält smör i en kastrull, vispa ner mjölet och tillsätt sedan mjölken (lite i taget under konstant omrörning) tills såsen nästan kokar och tjocknar. Ta bort från plattan och krydda med muskot, vitpeppar och salt. Bygg sedan lasagnen genom att smeta ut färssås i botten på en ugnsfast form. Tillsätt lite bechamelsås och lägg på plattor. Lägg sedan ett lager till med bara färssås och avsluta med plattor, bechamelsås och riven ost. Toppa genom att ringla olivolja över och salta och peppra. Beroende på storlek och form på form kan du behöva bygga din lasagne annorlunda, så anpassa efter behov :)

Grädda i ugnen på 220g i 20 minuter och kontrollera att lasagnen är klar genom att kolla att plattorna mjuknat.

Låt svalna i 15 minuter och garnera sedan med färsk basilika. Servera lämpligtvis med en god sallad!

Posted in I ugn, Recept and tagged , .