IMG_5860

Cheese butter masala med hemlagad paneer

Låt Indien komma på besök i ditt kök med detta underbara recept!

4 portioner:

Ingredienser:
3/4 av en hel paneer (se vårt Paneer-recept här. Om du inte hinner göra egen, använd naturell tofu eller alternativt halloumi)
2 dl naturella cashewnötter
15 medelstora mogna tomater
2 msk tomatpuré
1-2 grön färsk chili (beroende på hur starka de är)
5+1 cm ingefära (5 cm riven + 1 cm hyvlad)
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 tsk mortlade fänkålsfrön
2 msk garam masala (eller tandoori masala)
1 tsk torkad röd chili
2 msk olivolja
4 msk smör
5 dl vatten
2 tsk socker
Salt
Peppar
1 kruka koriander

Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna i vatten i minst 30 minuter. Mixa sedan nötterna till en slät massa tillsammans med en skvätt vatten om det behövs. Har du bråttom, strunta i blötläggningen och blanda cashewnötterna direkt med några msk vatten och mixa. Mortla eller finriv 5cm ingefära och vitlöksklyftorna. Hacka och mixa tomaterna tillsammans med tomatpurén. Värm en panna och tillsätt olja och smör. Tillsätt lagerblad och låt fräsa mycket kort innan du tillsätter ingefärs- och vitlöksblandningen. Fräs i några minuter. Häll i tomatpurén och låt puttra i fem minuter, tillsätt sedan den torkade chilin och låt puttra på låg värme i 30 minuter. Addera cashewpastan och låt puttra i fem minuter. Tillsätt sedan vatten, hyvlad ingefära, finhackad grön chili, garam masala, mortlade fänkålsfrön, socker, salt och peppar och låt puttra i några minuter till. Tillsätt kub-hackad paneer och låt puttra i 3 minuter.

Garnera med hackad koriander och servera med ris.

Posted in Grytor, Recept and tagged , , .