IMG_7006

Amerikanska brownies for REAL

Härligt sega och kompakta brownies med intensiv chokladsmak. Det här receptet är väl så långt ifrån nyttigt som det går att gå, men lite gott för själen har aldrig skadat. Det går att baka dem både i panna eller som muffins, och serveras med fördel med jordgubbar och nötglass (kan man få till jordnötsglass som är både söt och salt, är det ett hett tips!).

En liten lagg eller 12 muffins

Ingredienser
3,3 dl råsocker
100 g saltat rumstemprerat smör, i bitar
2 msk matolja, solrosolja eller annan olja utan smak
2,5 dl kakao
2 msk kaffepulver (jag är inte ett fan av snabbkaffe, men det är viktigt att inte tillsätta någon vätska till smeten, så detta är det bästa alternativet)
1 tsk vaniljpulver
nypa salt

2 stora ägg
1,3 dl vetemjöl

Gör såhär

1. Sätt ugnen på ca 225 grader (min ugn har ingen termometer, utan 5 steg, jag brukar sätta den på 4:an). Rör ihop socker, smör, olja, kakao, kaffepulver, vanilj och salt i en microvågsugnstålig skål. Micra 1 minut åt gången, ta ut och rör, tills det har blivit en grynig smet.

2. Rör i äggen, ett åt gången.

3. Blanda försiktigt i mjölet.

4a. För muffins, fördela smeten i 12 muffinsformar och baka i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

4b. För lagg, smörj en non-sticklagg och häll i smeten. Baka i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Posted in Recept.